ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

-20% σε vegan προϊόντα με τον κωδικό “VEGAN”

Ημέρες
Ώρες
Λεπτά

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που οι διατροφικές της συνήθειες αναθεωρούνται μέσα από το πρίσμα των αναγκών της νέας ζωής που θα φέρει στον κόσμο. Η αλήθεια δεν είναι ότι δεν θα πρέπει να «τρώει για δύο», μια που στους πρώτους τρεις μήνες δεν απαιτούνται παραπάνω θερμίδες, και στους επόμενους σίγουρα όχι πάνω από 450 θερμίδες (εκτός αν είναι ελλιποβαρής ή αν έχει άλλες οδηγίες από το γιατρό της). Σίγουρα όμως θα πρέπει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα και ποιότητα πρωτεϊνών για την υγεία του εμβρύου, για τη ανάπτυξη υγιών ιστών και εγκεφάλου αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη των ιστών του στήθους και του τραχήλου της μητέρας, που φυσιολογικά, μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά πόση πρωτεΐνη τελικά χρειάζεται μία γυναίκα σε εγκυμοσύνη;

ΠΟΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ;

Οι μέσες ανάγκες κυμαίνονται μεταξύ 70 και 100 γραμμαρίων, ανάλογα με το βάρος της γυναίκας. (Για τα ακριβή ποσοστά, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν κλινικό διατροφολόγο και το γιατρό σας). Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χαμηλή αναλογία πρωτεΐνης σε σχέση με τους υδατάνθρακες στη διατροφή της μητέρας, μπορεί να επηρεάσει τη συστολική πίεση του παιδιού μέχρι τα τέσσερά του χρόνια. Μία διατροφή που δεν περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στις σωστές ποσότητες, μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή ανάπτυξη και λειτουργία του παιδιού και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για παχυσαρκία και υπέρταση στην ενήλικη ζωή του. Όμως, όπως και σε όλα, παν μέτρον άριστον. Σύμφωνα όμως με επιστημονικές έρευνες, η έλλειψη, είναι το ίδιο βλαβερή για την ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και η υπερβολή πρωτεϊνών στη διατροφή της εγκύου, με ένα ασφαλές ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 10-12% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνει την ημέρα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ;

Μία πλήρης, ισορροπημένη διατροφή, με τις σωστές αναλογίες πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπών, είναι το πρώτο μεγάλο δώρο που μπορεί να κάνει μία μαμά στο μωρό της αλλά και στον εαυτό της! Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά, τα πλήρη δημητριακά (όπως η βρώμη, το ακατέργαστο ρύζι, το κριθάρι), αλλά και τα φασόλια σόγιας και τα παράγωγά του όπως το τόφου και το τέμπε.

Είναι σημαντικό η μέλλουσα μαμά να παρακολουθεί τη διατροφή της κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής. Έτσι θα ξέρει πότε η ημερήσια πρόσληψης πρωτεΐνης δεν είναι επαρκής, ειδικά όταν:

  • Λόγω ναυτίας και εμετών δε λαμβάνει επαρκή ποσότητα θερμίδων.
  • Αν ακολουθεί vegan ή χορτοφαγική διατροφή.
  • Δεν τρώει σωστά λόγω έλλειψης χρόνου.
  • Έχει έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μία λύση είναι οι σκόνες πρωτεϊνών με την απαραίτητη προϋπόθεση να είναι κλινικά δοκιμασμένες και ΑΣΦΑΛΕΙΣ για εγκύους. Ελέγξτε ότι δεν περιέχουν τεχνητές και χρωστικές ύλες, μεταλλαγμένα συστατικά, αρώματα, τεχνητά γλυκαντικά και ζάχαρη, και σε περίπτωση δυσανεξίας, γλουτένη. Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη πρωτεΐνης της επιλογής σας στον καφέ, σε smoothies, στο γιαούρτι, ή σε νερό, για μία γρήγορη «δόση» 15-20 γραμμαρίων πρωτεΐνης.

ΠΗΓΕΣ

  1. Morisaki, N., Nagata, C., Yasuo, S., Morokuma, S., Kato, K., Samefuji, M., Shibata, E., Tsuji, M., Senju, A., Kawamoto, T., Ohga, S., Kusuhara, K., Japan Environment and Children’Study Group. (2018). Optimal protein intake during pregnancy for reducing the risk of fetal growth restriction: the Japan Environment and Children’s Study. British Journal of Nutrition, 120 (12), 1432–1440.
  2. Blumfield, M.L., Nowson, C., Hure, A.J., Smith, R., Simpson, S.J., Raubenheimer, D., MacDonald-Wicks, L., Collins, C.E. (2015). Lower Protein-to-Carbohydrate Ratio in Maternal Diet is Associated with Higher Childhood Systolic Blood Pressure up to Age Four Years. Nutrients, 7 (5), 3078–3093.
  3. American Pregnancy Association. (2012). Pregnancy Nutrition. [Online]. [Accessed 12 March 2020]. Available from:

Μοιράσου αυτό το άρθρο!