ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Της Φλώρας Γιατρά, Βιοχημικού

Η πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για την υγεία του οργανισμού, ιδίως στις γυναίκες. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή των μυών, των τενόντων, των οργάνων, του δέρματος, καθώς και για ένζυμα, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και διάφορα άλλα μόρια που εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες. Δομικός λίθος των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα, 9 από τα οποία είναι απαραίτητα, καθώς δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό μας και τα προλαμβάνουμε μέσω της τροφής.

Σε έναν υγιή ενήλικα, οι διατροφικές συστάσεις για την κατανάλωση πρωτεΐνης είναι 0,8-1,0 γρ. πρωτεΐνης/κιλό σωματικού βάρους. Οι τιμές αυτές βέβαια μπορεί να επηρεαστούν, ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα ή άλλες παραμέτρους, όπως οι φλεγμονώδεις καταστάσεις και το τραύμα. Οι γυναίκες είναι σημαντικό να προσλαμβάνουν κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί είναι απαραίτητη η πρωτεΐνη για τις γυναίκες;

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ-ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ
Η πρωτεΐνη ενισχύει τη μυϊκή αποκατάσταση και το σχηματισμό μυϊκής μάζας. Οι μύες αποτελούν το κύριο μεταβολικό όργανο του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης, να αυξάνεται η μυϊκή μάζα και συνεπώς ο μεταβολισμός. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που από τη φύση τους εμφανίζουν χαμηλότερη μυϊκή μάζα και μεταβολισμό σε σχέση με τους άνδρες, η πρωτεΐνη αποτελεί σύμμαχο.

Πρόσθετα στοιχεία υποδηλώνουν προστατευτικό ρόλο των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, για τη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος και την πρόληψη της μυϊκής αδυναμίας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση με το συμπλήρωμα πρωτεΐνης συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σαρκοπενίας.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ
Σε έρευνα μεταξύ 72 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, υπήρξε μια στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της μείωσης κινδύνου εμφάνισης οστεοπενίας, η οποία ταλανίζει αρκετές γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

ΜΕΙΩΣΗ ΛΙΓΟΥΡΑΣ
Ομοίως, μια μελέτη σε υπέρβαρα έφηβα κορίτσια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μειώνει τις λιγούρες και τα σνακς αργά το βράδυ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μείωση της γκρελίνης, μιας ορεξιογόνου ορμόνης. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες αποτρέπουν την εκτίναξη του σακχάρου του αίματος και τις υπογλυκαιμίες, με αποτέλεσμα να μας βοηθούν να κατευνάσουμε τις λιγούρες.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΜΟΝΩΝ
Ορισμένες ορμόνες είναι πρωτεΐνες, όπως η ινσουλίνη και η ωκυτοκίνη. Επομένως, η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, αλλά και για την επιδιόρθωση του DNA και τη δημιουργία ορμονών. Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο της παραγωγής ορμονών στην υπόφυση – FSH, LH και TSH. Αυτές οι ορμόνες συνεχίζουν να πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών φύλου, οιστρογόνων, τεστοστερόνης και προγεστερόνης. Η ισορροπία των γυναικείων ορμονών είναι απαραίτητη τόσο για τη γονιμότητα, όσο και για την αποφυγή ορμονικών διαταραχών που μπορούν να επηρεάσουν και τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Συμπερασματικά, η πρωτεΐνη αποτελεί σημαντικό συστατικό της διατροφής των γυναικών, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών, καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Ένας εύκολος τρόπος αύξησης της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών είναι η κατανάλωση ενός σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και βιταμίνες. Μια εξαιρετική, υγιεινή και νόστιμη επιλογή είναι ένα σοκολατένιο smoothie με 1 μπανάνα, 1 κούπα γάλα αμυγδάλου, 1 scoop πρωτεΐνης Power Mix Cocoa και 1 κ.γ. σπόρους chia.

ΠΗΓΕΣ

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21167687/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8661965/

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-protein-per-day#muscles-strength

https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-to-eat-more-protein#TOC_TITLE_HDR_11

Μοιράσου αυτό το άρθρο!