ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€

ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Της Έλενας Μουρατίδου, Well-being Mentor και NLP Master Coach

Ο ύπνος αποτελεί έναν απαραίτητο πυλώνα της υγείας και της ευεξίας μας. Παρόλα αυτά, συχνά τον παραμελούμε στην καθημερινή μας ζωή, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή μας, την κατάσταση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, καθώς και τη γενική μας διάθεση. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν τη σημασία του ύπνου!  

Ο καλός ύπνος μας βοηθάει σε πολλές πλευρές της ζωής μας. 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας αναζωογονείται. Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις εμπειρίες και τις πληροφορίες της ημέρας και τις ταξινομεί ανάλογα, ώστε να μας ξεκουράσει, ενώ τα εσωτερικά μας κύτταρα αναδομούνται.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ: Ο καλός ύπνος συνδέεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση των ασθενειών και την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων. 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στη μείωση του στρες και του άγχους, βελτιώνοντας την κατάσταση της ψυχικής μας υγείας και βοηθώντας τη γενική μας ευημερία, καλή διάθεση, διαύγεια και θετική σκέψη.  

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ & ΜΑΘΗΣΗΣ: Ο ύπνος συνδέεται με την ενίσχυση της μνήμης και της εκμάθησης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται δεδομένα, ενισχύοντας τη δυνατότητά μας να μάθουμε νέες πληροφορίες και δεξιότητες. Δημιουργεί δηλαδή, το χώρο για νέα γνώση και μάθηση. 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ: Οι άνθρωποι που κοιμούνται επαρκώς τείνουν να έχουν καλύτερη διάθεση και ν’ αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος και την κατάθλιψη. Ένας καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας.  

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Οι άνθρωποι που ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου τους έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο συγκεντρωμένοι και πιο αποδοτικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας ξεκούραστος ύπνος ενισχύει την ικανότητά μας να επιλύουμε προβλήματα και να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις.  

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ: Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των μυών, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την αθλητική επίδοση και τον χρόνο ανάκαμψης μετά από οποιαδήποτε μορφή άσκησης.  

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος συσχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.    

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ; 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ: Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης στον οργανισμό ενισχύει την απελευθέρωση του πεπτιδίου CCHa1, το οποίο καταστέλλει την «αισθητηριακή διέγερση» κατά τον ύπνο, προάγοντας βαθύτερο ύπνο με λιγότερες διαταραχές. Επιπλέον, η πρωτεΐνη αφομοιώνεται και απορροφάται αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυξάνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα αμινοξέων στο πλάσμα και διεγείροντας τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: Η έκθεση στη μπλε ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευαών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Περιόρισε τη χρήση αυτών των συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Προτίμησε το διάβασμα ενός βιβλίου ή μία συζήτηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΠΝΟΥ: Μία ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ήρεμη μουσική ή η χρήση ενός χαλαρωτικόυ body mist, βοηθάει τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για τον ύπνο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΝΟΥ: Η σωστή θερμοκρασία στο χώρο, η ησυχία και η σκοτεινή ατμόσφαιρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Χρησιμοποίησε ηρεμιστικά και καταπραϋντικά αιθέρια έλαια για να δημιουργήσεις μία ήρεμη ατμόσφαιρα. Επίλεξε ένα άνετο στρώμα κι ένα απαλό μαξιλάρι για τον πιο ξεκούραστο ύπνο. 

ΑΣΚΗΣΗ: Η τακτική άσκηση, ειδικά η πρακτική της γιόγκα, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγεις την έντονη άσκηση λίγο πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να δυσκολέψει το σώμα να χαλαρώσει. Ένα ακόμη tip για χαλάρωση και προετοιμασία για έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο είναι το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής Stay Positive

Μοιράσου αυτό το άρθρο!