Της Παναγιώτας Καρακασίδου, Διατροφολόγου-Διαιτολόγου
Παρ’ όλες τις συνεχείς εξελίξεις στην επιστήμη της διατροφής, οι εορταστικοί διατροφικοί μύθοι εξακολουθούν να έχουν μια συνεχή, σταθερή παρουσία την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ένας από τους κυρίαρχους διατροφικούς μύθους είναι ότι επιβάλλεται η υπερβολική κατανάλωση πληθώρας εδεσμάτων στα γιορτινά τραπέζια, η οποία συνεπάγεται και αύξηση βάρους.
Αυτό που χρειάζεται να διαχωρίσουμε είναι τι πραγματικά σημαίνει το νούμερο της ζυγαριάς, γιατί άλλο βαραίνω κι άλλο παχαίνω. Το ρήμα «παχαίνω» έχει αποκτήσει λάθος σημασία, εξαιτίας της οποίας μάλιστα έχουν ενοχοποιηθεί πολλές τροφές. Αν ξεκαθαρίσουμε την πραγματική έννοια του ρήματος, παχαίνω σημαίνει καταναλώνω τροφές δυσανάλογα με τις οργανικές μου ανάγκες και η περίσσια αποθηκεύεται σε λίπος.
Για να μην «παχαίνουν» οι γιορτές λοιπόν, μπορείτε να ακολουθήσετε 10 απλά διατροφικά tips και να απολαύσετε το εορταστικό τραπέζι χωρίς ενόχες:
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Η συναισθηματική σχέση αγάπης προς τους άλλους δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με το πόσο φαγητό θα τους προσφέρουμε ή πόσο φαγητό θα δεχτούμε να καταναλώσουμε.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΕΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ο οργανισμός έχει καλύτερη ορμονική ισορροπία, καλύτερη ενυδάτωση κι άρα πολύ καλύτερες καύσεις. Επομένως, μπορεί να μεταβολίσει σωστά τις πιο θερμιδογόνες τροφές των γιορτινών γευμάτων, χωρίς να αποθηκεύσει ουσιαστικά βάρος λίπους.
ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ.
Η τριάδα«κάτι φρέσκο, μια πηγή πρωτεΐνης, ένας σύνθετος υδατάνθρακας» αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις γιορτές.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΑΣ.
Τρώγοντας πρώτα το φρούτο ή τη σαλάτα στο γιορτινό τραπέζι, ο οργανισμός εκκρίνει τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα και ενεργοποιήσει τις καύσεις. Στη συνέχεια μπορείτε να καταναλώσετε ό,τι επιθυμείτε, αφού καμία τροφή δεν είναι απαγορευτική!
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ…
Αν κάπου χρειάζεται ένα «όχι», είναι στις βιομηχανοποιημένες τροφές, στις τροφές με πολλά συντηρητικά και σε μερικούς τρόπους μαγειρέματος. Δεν χρειάζεται να τηγανίσετε ή να τσιγαρίσετε το φαγητό σας για να νοστιμήσει.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ.
Η Ελληνική χριστουγεννιάτικη παράδοση περιλαμβάνει πολλά υγιεινά τρόφιμα, όπως ψητό αρνί ή χοιρινό κρέας που αποβάλλουν το λίπος κατά το ψήσιμο, τηγανιά που σιγοψήνεται στο δικό της φυσικό λίπος, χόρτα. Ακόμη και τα παραδοσιακά γλυκά, μελομακάρονα με μέλι και καρύδια, κουραμπιέδες με ξηρούς καρπούς, αν τα καταναλώσετε ένα 3ωρο μετά το γεύμα, θα μπορέσει το σώμα σας να τα διαχειριστεί καλύτερα. Ένα μικρό φρούτο πριν κι ένα τσάι του βουνού μαζί με το γλυκό θα βοηθήσουν επίσης στην ενυδάτωση και στην ενεργοποίηση των μηχανισμών αποβολής περιττών για το σώμα ουσιών.
ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ.
Ό,τι και να φάτε, φάτε το στο πιάτο σας κι απολαύστε το! Μασήστε καλά το φαγητό σας, γευτείτε το και σταματήστε εκεί που νιώθετε πλήρεις. Παρατηρείστε ποιες τροφές από το γιορτινό τραπέζι πραγματικά επιθυμείτε και ξεκινήστε με αυτές.
ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ.
Χαρίζοντας χαμόγελα στους γύρω σας, θα καταφέρετε να αποφύγετε τη συναισθηματική υπερφαγία. Μοιράστε τα απλόχερα λοιπόν!
ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ.
Η μυϊκή κατάσταση δεν χάνεται σε δύο μέρες. Ωστόσο, για να διατηρήσετε το βάρος σας απαιτείται ένα αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Γι’ αυτό, προτιμήστε μια μακρινή βόλτα, τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, το χορό. Για καλύτερη μυϊκή αναδόμηση και ρύθμιση του αισθήματος κορεσμού, που ίσως αποδιοργανωθεί αυτές τις μέρες, μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας και σκόνη φυτικής πρωτεΐνης μετά την άσκηση.
ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΤΕ.
Το νερό αποτελεί το βασικότερο συστατικό του σώματος, ενώ η επαρκής ενυδάτωση συμβάλει σε καλύτερες καύσεις. Καλό είναι μεταξύ των γευμάτων να πίνετε νερό ή κάποιο αφέψημα (τσάι βουνού, χαμομήλι, μέντα, μάραθο), ώστε και ενυδατωμένοι να παραμείνετε, αλλά και να αποφύγετε τα «τσιμπολογήματα» που στηρίζονται στη δίψα.